Παρασκευή, Φεβρουαρίου 17, 2012

Stephen Hawking: Η δημιουργία δεν απαιτεί θεϊκή παρέμβαση (2010)



HOSTESS... Η θεολογία είναι αχρείαστη για να εξηγήσουμε το σύμπαν, λέει ο Στ. Χόκινγκ στο CNN.

"Σύμφωνα με την Θεωρία "Μ", το δικό μας, δεν είναι το μόνο σύμπαν. Αντίθετα, η Θεωρία "Μ" προβλέπει ότι ένας τεράστιος αριθμός συμπάντων δημιουργήθηκαν από το τίποτα. Η δημιουργία τους δεν απαιτεί την παρέμβαση ενός υπερφυσικού όντος ή θεού. "

"Δεν είναι απαραίτητη η επίκληση στον Θεό για να εξηγηθεί η δημιουργία του σύμπαντος. Η επιστήμη δίνει όλο και περισσότερες απαντήσεις στα ερωτήματα που βρισκόταν στο πεδίο της θρησκείας."

"Η επιστημονική θεώρηση είναι ολοκληρωμένη. Η θεολογία είναι αχρείαστη."

"Θεός μπορεί και να υπάρχει. Αλλά, η επιστήμη μπορεί να εξηγήσει το σύμπαν. Δεν χρειαζόμαστε το Θεό να εξηγήσουμε το "γιατί υπάρχει κάτι αντί για το τίποτα", ή το γιατί οι νόμοι της φύσης είναι αυτοί που είναι."

"Κινδυνεύουμε να αυτοκαταστραφούμε από την απληστία και την ηλιθιότητά μας."

"Δεν μπορούμε να κοιτούμε συνέχεια με εσωστρέφεια τους εαυτούς μας, επάνω σε ένα μικρό, και συνεχώς αυξανόμενα μολυσμένο και υπερπληθή πλανήτη."

"Η Βαρύτητα και η Κβαντική Θεωρία προκαλούν την Αυθόρμητη Δημιουργία (spontaneous creation) συμπάντων από το τίποτα. Επειδή υπάρχει ένας νόμος όπως η βαρύτητα, το σύμπαν ΜΠΟΡΕΙ και ΘΑ δημιουργηθεί από το ΤΙΠΟΤΑ. Η βαρύτητα είναι συνέπεια της Θεωρίας "Μ", η οποία είναι η μόνη δυνατή ολοκληρωμένη θεωρία. Είναι σαν να λες, γιατί το 2+2 κάνει 4;"

"Αν και είμαστε μικροί και ασήμαντοι σε κοσμικό επίπεδο, αυτό μας κάνει κατά μια άποψη, τους Κυρίους της Δημιουργίας."

[σ.μ. Ο "ήρωας" του είναι:] "Ο Γαλιλαίος, ο πρώτος μοντέρνος επιστήμονας που συνειδητοποίησε τη σημασία της παρατήρησης. Αισθάνομαι πιο κοντά του, επειδή ακολούθησε τη μύτη του, (σ.μ. followed his nose) και ήταν και λίγο επαναστάτης."

"Το να είμαι καθηλωμένος σε μια αναπηρική καρέκλα δεν με ενοχλεί, μια και το μυαλό μου είναι ελεύθερο να περιπλανιέται στο σύμπαν."

[σ.μ. Διδαχή προς τα παιδιά του:] "Να κοιτάτε πάνω στα αστέρια, και όχι κάτω στα πόδια σας."

--------------------

O Stephen Hawking είναι θεωρητικός φυσικός και κοσμολόγος. Κατείχε την έδρα του Λουκασιανού Καθηγητή του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ για 30 χρόνια. Το 2009 του απονεμήθηκε το προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας. Το μυαλό του θεωρείται από πολλούς ισάξιο με του Νεύτωνα και του Αϊνστάιν.

Με αφορμή την κυκλοφορία του τελευταίου του βιβλίου The Grand Design (Το Μεγάλο Σχέδιο) παραχώρησε μια συνέντευξη στο CNN, στις 10 Σεπτεμβρίου 2010, στην εκπομπή Larry King Live.

Theology unnecessary, Stephen Hawking tells CNN
http://edition.cnn.com/2010/WORLD/europe/09/11/stephen.hawking.interview/inde...

--------------------
* The phrase that Hawking used @ 9:03 is "with our" and NOT "without" as seen at the text of the video.