Παρασκευή, Φεβρουαρίου 10, 2012

Η αθέατη πλευρά της Σελήνης, μια σπάνια ματιά



HOSTESS... Εδώ είναι κάτι που δεν μπορείτε να δείτε κάθε νύχτα: η αθέατη πλευρά της Σελήνης, που φωτογραφίζεται από ένα διαστημόπλοιο της NASA .

Η Σελήνη "παλιρροιακά κλειδωμένη", στην τροχιά της γύρω από τη Γη, δηλαδή οι ​​εκ περιτροπής  τροχιακές περιόδους της ,ειναι ακριβώς συγχρονισμένες. Ως αποτέλεσμα, βλέπουμε πάντα την ίδια άποψη της Σελήνης δεν έχει σημασία πότε ή όπου (στη Γη) θα το δούμε. Σε αυτό το ενδιαφέρον βίντεο, που κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα από τη NASA, θα έχουμε μια σπάνια αναλαμπή της άλλης πλευράς της Σελήνης, αρχής γενομένης από το βόρειο πόλο και  προς τους  κρατήρες νότια.

Το βίντεο είχε συλληφθεί στις 19 Ιανουαρίου από το "MoonKAM"πάνω σε ένα  ζευγάρι των διαστημοπλοίων GRAIL που ξεκίνησε το περασμένο Φθινόπωρο. Ξεκίνησε σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Η κύρια αποστολή της GRAIL είναι να μελετήσει την εσωτερική δομή της Σελήνης και να μάθει περισσότερα για τη θερμική εξέλιξη της.

GRAIL είναι επίσης η πρώτη πλανητική αποστολή από τη NASA για την εκτέλεση πράξεων που είναι αποκλειστικά αφιερωμένες στην εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση του κοινού. Η "ΚΑΜ" στο"MoonKAM" σημαίνει τις γνώσεις που απέκτησε . Το πρόγραμμα, με επικεφαλής την πρώην αστροναύτη Sally Ride, θα μετάσχουν από όλη τη χώρα μαθητες για την επιλογή τομέων με στόχο  τη σεληνιακή επιφάνεια και να φωτογραφίσουν τη μελέτη.Οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν μπορούν να εγγραφούν στην ιστοσελίδα MoonKAM. Για να μάθετε περισσότερα για το βίντεο και το  GRAIL, δείτε το δελτίο τύπου της NASA.
ΠΗΓΗ  photographed by one of NASA’s Gravity Recovery and Interior Laboratory (GRAIL) spacecraft.