Κυριακή, Μαρτίου 20, 2011

ΝΑ ΜΕΡΙΚΟΙ ΠΟΥ ΤΑ ΕΦΑΓΑΝ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ.....

HOSTESS...

Έντυπη Έκδοση

Αργομισθίες σε κανάλι-φάντασμα

Αδιαφάνεια, κατασπατάληση δημόσιου χρήματος, χαριστικές πρακτικές και γενναίες παροχές σε ημετέρους, παρά την ύπαρξη διαφωνιών από υπηρεσιακούς παράγοντες, χαρακτηρίζουν τη λειτουργία του αγροτικού καναλιού-«φαντάσματος», σύμφωνα με πόρισμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Η Κ. Μπατζελή έκλεισε το «αγροτικό κανάλι», αφού η επιτροπή που διόρισε περιέγραψε το «μεγάλο φαγοπότι» που γινότανΗ Κ. Μπατζελή έκλεισε το «αγροτικό κανάλι», αφού η επιτροπή που διόρισε περιέγραψε το «μεγάλο φαγοπότι» που γινότανΤο πόρισμα που συνετάχθη από τριμελή επιτροπή διορισμένη από την αρμόδια υπουργό Κατερίνα Μπατζελή περιγράφει τις συνθήκες λειτουργίας του «καναλιού της χλιδής» και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το ζήτημα «πρέπει να επανεξεταστεί».
Εκλεισε το κανάλι
Πάντως, η Κ. Μπατζελή φαίνεται αποφασισμένη. «Το κλείσαμε το κανάλι. Θα εξετάσουμε τι δυνατότητες υπάρχουν να εκπέμπει ψηφιακά -γι' αυτό βρισκόμαστε σε συνεννόηση με την ΕΡΤ- ή διαδικτυακά. Το σίγουρο είναι ότι δεν θα ξαναγίνει κανάλι με εκπομπές κονσέρβα και 85 άτομα προσωπικό όπως μέχρι σήμερα», δηλώνει στην «Κ.Ε.».
Μέχρι το 2005 η αρμοδιότητα για τη λειτουργία του ανήκε στη γενική διεύθυνση Εφαρμογών του υπουργείου. Επί υπουργίας Ευ. Μπασιάκου, με το νόμο 3399/2005 η παραγωγή τηλεοπτικών προγραμμάτων και ραδιοφωνικών εκπομπών για τους αγρότες ανατέθηκε στον Οργανισμό Πιστοποίησης και Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων (ΟΠΕΓΕΠ) ή αλλιώς Agrocert. Πρόκειται για ΝΠΙΔ που εποπτεύεται από το υπουργείο.
Οι εκπομπές αυτές παράγονται σε στούντιο στη Λυκόβρυση και μεταδίδονται μέσω ΕΡΤ και περιφερειακών ΜΜΕ.
«Οι πολιτικές ηγεσίες της προηγούμενης κυβέρνησης ακολούθησαν εξωφρενικές και προκλητικές πρακτικές. Κατέβαλλαν μέχρι και 3 εκατ. ευρώ ετησίως σε ημετέρους, πολλοί από τους οποίους ήταν εξαφανισμένοι αργόμισθοι. Ξεχωρίζει η προκλητική περίπτωση δημοσιογράφου που χωρίς να πατήσει το πόδι του στο κανάλι εισέπραττε 75 χιλιάδες ευρώ ετησίως, ενώ παράλληλα εργαζόταν και σε άλλο δημόσιο φορέα», τονίζει ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μιχ. Καρχιμάκης.
Βέβαια, δεν ήταν η μόνη προκλητική περίπτωση.
*Τον Φεβρουάριο του 2008 κατατέθηκε στην ΕΣΗΕΑ κατάλογος με τα ονόματα 56 δημοσιογράφων που απασχολήθηκαν στο «κανάλι» κατά το 2007 με συμβάσεις έργου. Ανάμεσά τους αρκετοί που ενώ καλύπτουν υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για το μέσο όπου εργάζονται, ταυτόχρονα μισθοδοτούνται από το φορέα που υποτίθεται ότι ελέγχουν!
Πολλοί δημοσιογράφοι που χρηματοδοτούνται από τον ΟΠΕΓΕΠ εργάζονται ταυτόχρονα σε ένα ευρύ φάσμα έντυπων και τηλεοπτικών μέσων πανελλαδικής εμβέλειας. Ανάμεσά τους, η κρατική ΕΡΤ. Στη λίστα φιγουράρουν γνωστά ονόματα του πολιτικού ρεπορτάζ και εργαζόμενη στο γραφείο τύπου του υπουργού Αλ. Κοντού.
*Αλλη μία κατάσταση με τα ονόματα και τις αποδοχές των εξωτερικών συνεργατών του ΟΠΕΓΕΠ κατά το 2008 κατατέθηκε στην Ενωση Συντακτών Μακεδονίας Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Συνοδευόταν από επιστολή-καταγγελία που φέρεται να έγραψαν εργαζόμενοι στον δημοτικό σταθμό TV 100 της Θεσ/νίκης και αφορούσε διευθυντικό στέλεχος που εμφανιζόταν να εισπράττει από τον ΟΠΕΓΕΠ 40.492 ευρώ για ανύπαρκτες υπηρεσίες!
Η λίστα του 2008
Στη λίστα αυτή, που υπογράφεται από τον τεχνικό διευθυντή του «αγροτικού καναλιού», μετράμε 72 εργαζόμενους διαφορετικών ειδικοτήτων (δημοσιογράφους, σκηνοθέτες, ηχολήπτες, θεατρολόγους, παραγωγούς κ.λπ.).
Συμπεριλαμβάνονται ονόματα 20 δημοσιογράφων που συναντούμε και στην κατάσταση δημοσιογράφων του 2007, ενώ προστίθεται το όνομα σκηνοθέτη της κρατικής τηλεόρασης που εισπράττει 44.487 ευρώ μεικτά και δημοσιογράφου με μακρά θητεία στα τηλεοπτικά που για ένα χρόνο αμείβεται με 57.517 ευρώ!
«Από τους περίπου 55 δημοσιογράφους που αμείβονταν από το κανάλι μέχρι και το 2007 οι πραγματικά εργαζόμενοι ήταν γύρω στους 20. Καθ' όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του -τουλάχιστον από το 2004 και μετά- πληρώνονταν από εμάς δημοσιογράφοι-φαντάσματα που δεν τους είδαμε ποτέ στη Λυκόβρυση.
»Ολοι αυτοί ήταν παράλληλα σε κανάλια και εφημερίδες καλύπτοντας αγροτικό, ή ακόμη και πολιτικό και οικονομικό ρεπορτάζ. Κάποιοι άλλοι ήταν στα γραφεία τύπου του εκάστοτε υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και πληρώνονταν από εμάς χωρίς βέβαια να παράγουν έργο», αποκαλύπτει μέλος της επιτροπής των πραγματικά εργαζομένων στο αγροτικό κανάλι.
Οπως τονίζει, «για να συντηρούν τις αργομισθίες των δημοσιογράφων και να καλύπτονται οι ημέτεροι έκοβαν θέσεις εργασίας και χρήματα από ειδικότητες τεχνικών, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μόνο 3 κάμερες για 4 εβδομαδιαίες και 2 καθημερινές τηλεοπτικές εκπομπές μισής ή μιας ώρας».
Το ποσό που δαπανήθηκε για τη σύναψη συμβάσεων έργου με 100 εξωτερικούς συνεργάτες διαφόρων ειδικοτήτων το 2008 ανήλθε στα 3 εκατ. ευρώ (ΦΕΚ 544, 28/3/2008), ενώ ακόμη 3 εκατ. ευρώ προϋπολογίστηκαν προκειμένου να πληρωθούν 85 εξωτερικοί συνεργάτες το 2009 (ΦΕΚ 808, 30/4/2009).
«Κανένας από όλους εμάς που δουλεύαμε πραγματικά στο κανάλι δεν υπέγραψε ποτέ 11μηνη σύμβαση, όπως έλεγαν οι προκηρύξεις. Οταν το σχετικό ΦΕΚ και η κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) δεν αναφέρουν ονόματα προσληφθέντων παρά μόνο ειδικότητες, τα ονόματα εύκολα αλλάζουν. Οι συμβάσεις μας ήταν εξάμηνες ή επτάμηνες για να μπορούν να διώχνουν και να τοποθετούν όποιους θέλουν», αναφέρει το μέλος της επιτροπής των πραγματικά εργαζόμενων.
Ωστόσο, πηγές του ΟΠΕΓΕΠ αναφέρουν ότι 5-6 μεγαλοδημοσιογράφοι υπέγραψαν 11μηνες συμβάσεις. Η ΠΑΣΚ γεωπόνων Λάρισας και ο πρόεδρός της Ντίνος Μακάς τα τελευταία 2,5 χρόνια έχουν κάνει τρεις καταγγελίες για παράνομες προσλήψεις εξωτερικών συνεργατών στον ΟΠΕΓΕΠ. Μάλιστα η τελευταία κοινοποιήθηκε στο ΑΣΕΠ, που επιφυλάχθηκε να ελέγξει σε περίπτωση που υποκρύπτονται συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας.
Οι ριγμένοι
«Υπήρχαν περίπου 50 εργαζόμενοι διαφόρων ειδικοτήτων που δούλευαν για να κινείται το μαγαζί και κάποιοι που καρπώνονταν από τον κόπο μας. Δουλεύαμε καθημερινά πολλές φορές και Σαββατοκύριακα πάνω από οκτάωρο. Δουλεύαμε απλήρωτοι, χωρίς να έχουμε υπογράψει σύμβαση για ολόκληρα εξάμηνα. Μας ασφάλιζαν στο ΙΚΑ και όχι στο ΤΣΠΕΑΘ, με αποτέλεσμα μετά από τόσα χρόνια δουλειάς αρκετοί από εμάς να μην μπορούν να γίνουν μέλη της ΕΣΗΕΑ» αναφέρει ο Νάσος Λαναράς, δημοσιογράφος του καναλιού.
Οσοι εργάζονταν πραγματικά αμείβονταν μηνιαίως από 800 μέχρι 1.700 ευρώ καθαρά, όταν αργόμισθοι και «αόρατοι» δημοσιογράφοι έπαιρναν στο χέρι από 2.000 μέχρι 6.000 ευρώ.
Προεκλογικά το 2009, σε μια αποθέωση ρουσφετολογικών προσλήψεων, υπέγραψαν συμβάσεις με τον ΟΠΕΓΕΠ 10 δημοσιογράφοι. Μερικοί απ' αυτούς «επώνυμοι» συντάκτες που ασκούν «κριτική» στην εξουσία από τα τηλεοπτικά «παράθυρα». Μαρτυρίες από τη Λυκόβρυση αναφέρουν ότι δεν πάτησαν ποτέ στο κανάλι.
Τον περασμένο Νοέμβρη περίπου 44 απ' τους εργαζόμενους στο κανάλι έκαναν εξώδικο στον ΟΠΕΓΕΠ, με το οποίο ζητούν δεδουλευμένα.