Δευτέρα, Μαρτίου 21, 2011

Συνέντευξη Τύπου της πολιτικής ηγεσίας Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, για θέματα αγοράς και ανταγωνισμού

HOSTESS...

Αναμορφώνουμε την αγορά - Προάγουμε τον ανταγωνισμό – Προστατεύουμε τον καταναλωτή



undefined

«Κυρίαρχος στόχος μας δεν είναι απλά να βοηθήσουμε την ελληνική αγορά να αντιμετωπίσει την κρίση χωρίς να αλλάξει. Κυρίαρχος στόχος μας είναι το ελληνικό εμπόριο να αλλάξει ουσιαστικά στις δομές και τον τρόπο λειτουργίας του ώστε να βγει από την κρίση πιο ανταγωνιστικό, πιο εξωστρεφές, σαφώς πιο υγιές και δυναμικό. Αν δεν το πετύχουμε αυτό, θα έχουμε αποτύχει», τόνισε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, σε Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, σήμερα, 21 Μαρτίου 2011, για την αγορά και τον ανταγωνισμό.
Κυρίαρχος στόχος μας δεν είναι απλά να βοηθήσουμε την ελληνική αγορά να αντιμετωπίσει την κρίση χωρίς να αλλάξει. Κυρίαρχος στόχος μας είναι το ελληνικό εμπόριο να αλλάξει ουσιαστικά στις δομές και τον τρόπο λειτουργίας του ώστε να βγει από την κρίση πιο ανταγωνιστικό, πιο εξωστρεφές, σαφώς πιο υγιές και δυναμικό. Αν δεν το πετύχουμε αυτό, θα έχουμε αποτύχει.
Ο υπουργός απέδωσε τη σημερινή οικονομική κρίση στο μεγάλο έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, τονίζοντας ότι τα προηγούμενα χρόνια το κράτος δημιούργησε ένα αντιπαραγωγικό πλέγμα ρυθμίσεων γύρω από την επιχειρηματικότητα οδηγώντας σε έναν παραγωγικό και επιχειρηματικό ιστό μη ανταγωνιστικό, κατακερματισμένο και κρατικοδίαιτο. Στο πλαίσιο αυτό, ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης παρουσίασε τις κατευθύνσεις της πολιτικής που χαράσσονται και υλοποιούνται πλέον από το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, και οι οποίες συνοψίζονται στο τρίπτυχο «λιγότερες ρυθμίσεις, περισσότερος ανταγωνισμός, έξυπνες και στοχευμένες ενισχύσεις του εμπορίου και των επιχειρήσεων».
Στην κατεύθυνση των απλοποιήσεων των διαδικασιών και άρσης των επιχειρηματικών εμποδίων, ο M. Χρυσοχοΐδης ανέδειξε τους ακόλουθους άξονες πολιτικής ως σημαντικότερες προτεραιότητες του ΥΠΑΑΝ και της ΓΓΕ το αμέσως προσεχές διάστημα:
Αλλαγή του πλαισίου λειτουργίας των κεντρικών αγορών Αθήνας και Θεσσαλονίκης, με ανάθεση μελέτης από ανεξάρτητο σύμβουλο για την αξιοποίηση των αγορών.
  • Αλλαγή του πλαισίου λειτουργίας των κεντρικών αγορών Αθήνας και Θεσσαλονίκης, με ανάθεση μελέτης από ανεξάρτητο σύμβουλο για την αξιοποίηση των αγορών.
  • Λειτουργία της Υπηρεσίας Μιας Στάσης για τη σύσταση επιχειρήσεων σε μια μέρα εντός του Απριλίου, με μείωση του διοικητικού κόστους και του απαιτούμενου χρόνου για την ίδρυση επιχειρήσεων.
  • Παρουσίαση σχεδίου δράσης για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου για το λιανεμπόριο και άρση περιορισμών που στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό και αυξάνουν τις τιμές, όπως πχ. η αποκλειστική διάθεση βρεφικού γάλακτος πρώτης ηλικίας από τα φαρμακεία.
  • Απλοποίηση αγορανομικών διατάξεων που έχουν περιπέσει σε αδράνεια ή στρεβλώνουν την αγορά, όπως πχ. τα περιθώρια κέρδους στα οπωροκηπευτικά που οδηγούν σε υπερτιμολογήσεις και φοροδιαφυγή, ή η τροποποίηση της ρύθμισης για την υποχρεωτική υποβολή κοστολογικών στοιχείων από τις επιχειρήσεις προς τη ΓΓΕ.
Λειτουργία της Υπηρεσίας Μιας Στάσης για τη σύσταση επιχειρήσεων σε μια μέρα εντός του Απριλίου
Σε αναφορά του για την αγορά καυσίμων, ο M. Χρυσοχοϊδης υπογράμμισε πως από όλους τους προηγούμενους μήνες, η αγορά εμπορίας και πρατηρίων καυσίμων φαίνεται να συμπιέζει σημαντικά τα κέρδη της λόγω της πίεσης που προκαλούν στις πωλήσεις οι υψηλοί φόροι (60% της λιανικής τιμής) και οι υψηλές διεθνείς τιμές (32% της λιανικής τιμής). Διαπίστωσε ωστόσο πως υπάρχουν επιμέρους κλάδοι της αγοράς, όπως για παράδειγμα οι κλειστές αγορές των εθνικών οδικών δικτύων, όπου διαμορφώνονται αδικαιολόγητα υψηλές τιμές. Καταδικάζοντας τη συγκεκριμένη πρακτική, ο M. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης κάλεσε τις επιχειρήσεις λιανικής πώλησης που δραστηριοποιούνται στους κλειστούς αυτοκινητόδρομους να μειώσουν άμεσα τις τιμές τους, διότι, «διαφορετικά», όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «σε λίγες μέρες θα αναγκαστούμε να λάβουμε πολύ σκληρές αποφάσεις, οι οποίες στηρίζονται στο νόμο με την επιβολή ανώτατων τιμών».
Καλούμε τις επιχειρήσεις λιανικής πώλησης που δραστηριοποιούνται στους κλειστούς αυτοκινητόδρομους να μειώσουν άμεσα τις τιμές τους, διότι «διαφορετικά σε λίγες μέρες θα αναγκαστούμε να λάβουμε πολύ σκληρές αποφάσεις, οι οποίες στηρίζονται στο νόμο με την επιβολή ανώτατων τιμών».
Επιπλέον, ο υπουργός εξήγγειλε τη θέσπιση συστήματος ιχνηλασιμότητας των οπωροκηπευτικών προϊόντων, από το χωράφι στο ράφι, ώστε να αποφεύγονται οι υπερτιμολογήσεις, η φοροδιαφυγή, και άλλες στρεβλώσεις που επιβαρύνουν τους καταναλωτές και ωφελούν τους μεσάζοντες.
Θέσπιση συστήματος ιχνηλασιμότητας των οπωροκηπευτικών προϊόντων, από το χωράφι στο ράφι, ώστε να αποφεύγονται οι υπερτιμολογήσεις, η φοροδιαφυγή, και άλλες στρεβλώσεις που επιβαρύνουν τους καταναλωτές και ωφελούν τους μεσάζοντες.
Τέλος, ο Μ. Χρυσοχοϊδης και ο Ντ. Ρόβλιας παρουσίασαν ένα πακέτο στοχευμένων κρατικών ενισχύσεων, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ και του ΕΤΕΑΝ, για την αγορά και το εμπόριο, που εστιάζουν στην ήπια αναδιάρθρωση της ελληνικής αγοράς μέσα από:
Α) τη μείωση του κόστους παραγωγής της εφοδιαστικής αλυσίδας των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων
Β) την ανάπτυξη συνεργιών και επέκταση των δικτυώσεων βιομηχανίας –εμπορίου- υπηρεσιών (clustering),
Γ) τη δημιουργία Πρότυπου Εμπορικού Σήματος Ποιότητας και τέλος
Δ) τη δημιουργία «Ανοιχτών Εμπορικών Κέντρων» σε κάθε πόλη, που συνδυάζουν το πολιτιστικό ενδιαφέρον με την ψυχαγωγία, το αγοραστικό όφελος και την ποιοτική εξυπηρέτηση των πολιτών.
Παρουσίαση σχεδίου δράσης για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου για το λιανεμπόριο και άρση περιορισμών που στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό και αυξάνουν τις τιμές, όπως πχ. η αποκλειστική διάθεση βρεφικού γάλακτος πρώτης ηλικίας από τα φαρμακεία.
Οι βασικές παρεμβάσεις του Υπουργείου για την υγιή λειτουργία της αγοράς και την ενίσχυση του ανταγωνισμού είναι οι εξής:
  1. Το κάλεσμα αλληλεγγύης του υπουργού προς τους επιχειρηματικούς φορείς για μείωση τιμών και απορρόφηση του ΦΠΑ αγαθών πρώτης ανάγκης, έχει σημαντικά αποτελέσματα. Ήδη, στον σχετικό κατάλογο συμπεριλαμβάνονται περισσότερα από 2.500 προϊόντα, ενώ παράλληλα η πρωτοβουλία διευρύνεται και σε άλλους επιχειρηματικούς κλάδους. Με βάση τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών, από τον Ιανουάριο έως το Δεκέμβριο του 2010 προκύπτει ότι σε 7 από τα 10 προϊόντα σημειώθηκε μείωση της τιμής ή απορρόφηση μέρους της μεταβολής του ΦΠΑ. Ήδη ο πληθωρισμός Φεβρουαρίου 2011 δείχνει μια σημαντική αποκλιμάκωση της τάξης των 0,8 μονάδων, η οποία θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες.
  2. Η πολιτική για την αγορά καυσίμων επικεντρώνεται στους εντατικούς ελέγχους, τον εξορθολογισμό της αγοράς και την ενημέρωση των καταναλωτών. Έχει ήδη δρομολογηθεί η εγκατάσταση συστήματος εισροών–εκροών στο σύνολο της αγοράς των καυσίμων, ενώ, πλέον, όποιος συλλαμβάνεται να κλέβει θα του αφαιρείται η άδεια λειτουργίας. Ταυτόχρονα, υλοποιείται για πρωτοπόρα τεχνική εφαρμογή, που δίνει τη δυνατότητα ενημέρωσης των καταναλωτών μέσω SMS, ενώ ενημέρωση στους οδηγούς θα παρέχεται με ανάρτηση τιμών για τα 3 επόμενα πρατήρια στην Αττική Οδό.
  3. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού ενισχύεται με το νέο σχέδιο νόμου που ψηφίζεται άμεσα και παράλληλα συνεπικουρείται από μια νέα Διεύθυνση Ανάλυσης Συνθηκών Αγοράς, και την υπηρεσία Εποπτείας αγοράς, που αναδιοργανώνεται.
  4. Αίρονται χρόνια επιχειρηματικά εμπόδια και αναθεωρούνται αγορανομικές διατάξεις, με στόχο τη μείωση του διοικητικού κόστους των επιχειρήσεων και την ενίσχυση ανταγωνισμού.
  5. Ενισχύονται οι επιχειρήσεις σε περιβάλλον κρίσης και ύφεσης με την εισαγωγή με νόμο της προπτωχευτικής διαδικασίας, με στόχο τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και τη διάσωση θέσεων εργασίας.
  1. Αναμορφώνεται το σύστημα δημοσίων προμηθειών, με το νομοσχέδιο για την Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων που θα ψηφιστεί άμεσα από τη Βουλή.
Απλοποίηση αγορανομικών διατάξεων που έχουν περιπέσει σε αδράνεια ή στρεβλώνουν την αγορά, όπως πχ. τα περιθώρια κέρδους στα οπωροκηπευτικά που οδηγούν σε υπερτιμολογήσεις και φοροδιαφυγή, ή η τροποποίηση της ρύθμισης για την υποχρεωτική υποβολή κοστολογικών στοιχείων από τις επιχειρήσεις προς τη ΓΓΕ.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της τοποθέτησης του υπουργού, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη:
Τους προηγούμενους μήνες, και λόγω της εξαιρετικά πυκνής πολιτικής και οικονομικής πραγματικότητας, δεν είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε μια εφ’ όλης της ύλης παρουσίαση και συζήτηση γύρω από την ατζέντα του ΥΠΑΑΝ και συγκεκριμένα της Γεν. Γραμματείας Εμπορίου.
Το νομοσχέδιο, λοιπόν, που συζητείται αυτές τις μέρες στη Βουλή για τον Ανταγωνισμό είναι μια καλή αφορμή για να σας παρουσιάσουμε το πλαίσιο όλων των παρεμβάσεων που σχεδιάσαμε και θα υλοποιήσουμε από εδώ και μπρος για την αγορά, τον ανταγωνισμό, τις επιχειρήσεις.
Στόχος μέσα από το σύνολο των παρεμβάσεων αυτών δεν είναι απλά και μόνο να βοηθήσουμε την ελληνική αγορά, την ελληνική οικονομία να αντιμετωπίσει την κρίση χωρίς πραγματικά να αλλάξει. Κυρίαρχος στόχος μας είναι να βοηθήσουμε την ελληνική αγορά, το ελληνικό εμπόριο να αλλάξει ουσιαστικά στις δομές και τον τρόπο λειτουργίας του ώστε να βγει από την κρίση πιο ανταγωνιστικό, πιο εξωστρεφές, σαφώς πιο υγιές και δυναμικό.
Aν το τέλος αυτής της βαθιάς και πρωτόγνωρης κρίσης μας βρει με τους ίδιους κανόνες, τις ίδιες νοοτροπίες και τις ίδιες αγκυλώσεις που μας έφτασαν μέχρι εδώ, τότε θα έχουμε αποτύχει συνολικά και συλλογικά στο να μετατρέψουμε μια ιστορικών διαστάσεων κρίση σε μια μεγάλη ευκαιρία. Μια ευκαιρία για να κάνουμε την Ελλάδα μια οικονομία με βάθος, ποιότητα στην παραγωγή, έμφαση στις καλές υπηρεσίες, την εξωστρέφεια και την καινοτομία, μια οικονομία με πολλές και καλές θέσεις απασχόλησης.
Ένας οδικός χάρτης για την αγορά και την οικονομία σε συνθήκες κρίσης
Η ελληνική κρίση, όπως όλοι γνωρίζουμε, είναι διπλή. Από τη μία, είναι μια κρίση δημοσιονομική, για την οποία έχει χυθεί πολύ μελάνι και δεν χρειάζεται να επεκταθούμε περαιτέρω.
Παράλληλα, η ελληνική κρίση είναι μια κρίση ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας. Επί χρόνια βλέπαμε απαθείς την ελληνική οικονομία να κατρακυλά στους διεθνείς δείκτες ανταγωνιστικότητας. Η συνεχής επέκταση της κατανάλωσης μέσω του εύκολου δημόσιου και ιδιωτικού δανεισμού μας είχε μετατρέψει, όλους ανεξαιρέτως – Πολιτεία, επιχειρήσεις και πολίτες-, σε λωτοφάγους.
Θεωρούσαμε ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης θα συνεχίσουν να αυξάνονται εσαεί και η πίτα να μεγαλώνει, αποκλειστικά και μόνο καταναλώνοντας.
Σαν να μην έφτανε αυτό, το ελληνικό κράτος όλα τα προηγούμενα χρόνια έδενε όλο και πιο ασφυκτικά πάνω του, με κάθε πιθανή και απίθανη ρύθμιση, την επιχειρηματικότητα. Δημιουργήσαμε έτσι ένα αντιπαραγωγικό πλέγμα κρατικών ρυθμίσεων γύρω από το επιχειρείν, το οποίο καταδικάσαμε να είναι ρηχό, κατακερματισμένο και κρατικοδίαιτο. Χωρίς να μας ενδιαφέρει καθόλου η μείωση του κόστους των επιχειρήσεων, ο πραγματικός ανταγωνισμός στην αγορά, η αύξηση της παραγωγικότητάς τους, η ενίσχυση των συνεργειών μεταξύ τους.
Στο κρίσιμο ερώτημα συνεπώς που έχουμε μπροστά μας για το πως επανεκκινούμε την οικονομία σε συνθήκες ύφεσης, η απάντηση είναι διπλή:
  1. πρώτον, με λιγότερες ρυθμίσεις που πνίγουν την επιχειρηματικότητα, θέτουν περιττά κρατικά εμπόδια στην εμπορική δραστηριότητα, δημιουργούν νησίδες προστατευτισμού που περιορίζουν τον ανταγωνισμό και οδηγούν σε ένα πλασματικό υψηλό επίπεδο τιμών προς όφελος λίγων και σε βάρος των πολλών.
  1. δεύτερον, ανασχεδιάζοντας όλες τις κρατικές ενισχύσεις και τα επενδυτικά εργαλεία που διαθέτει σήμερα η Πολιτεία, στοχεύοντας έξυπνα σε διαρθρωτικού χαρακτήρα παρεμβάσεις στην αγορά, το εμπόριο, την παραγωγή που θα συμβάλλουν στο να γίνουν οι ελληνικές επιχειρήσεις πραγματικά ανταγωνιστικές.
Αυτός είναι ο δρόμος για να βγούμε από την κρίση και να πετύχουμε η Ελλάδα στο τέλος αυτής της περιπέτειας να είναι μια πραγματικά δυναμική, ανθηρή και ανταγωνιστική οικονομία. Συνεπώς, λιγότερες ρυθμίσεις, περισσότερος ανταγωνισμός, έξυπνες και στοχευμένες ενισχύσεις, είναι το πλαίσιο της πολιτικής που χαράσσουμε και υλοποιούμε από εδώ και μπρος.
Πολιτική για τις Τιμές
Θα ήθελα να ξεκινήσω με δύο λόγια για τον πληθωρισμό και τις τιμές: σε μια περίοδο γενικευμένων αυξήσεων στις διεθνείς τιμές καυσίμων, βασικών εμπορευμάτων και τροφίμων, το επίπεδο των τιμών στη χώρα μας είναι πτωτικό. Ήδη ο πληθωρισμός Φεβρουαρίου δείχνει μια σημαντική αποκλιμάκωση της τάξης των 0,8 μονάδων, η οποία εκτιμούμε ότι θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες.
Επίσης, από τη μελέτη, των στοιχείων του Παρατηρητηρίου Τιμών από τον Ιανουάριο του 2010 έως τον Δεκέμβριο 2010, προκύπτει ότι σε 7 από τα 10 προϊόντα σημειώθηκε κατά το 2010 μείωση τιμής ή απορρόφηση μέρους της μεταβολής του ΦΠΑ. Τις ίδιες τάσεις επιβεβαιώνει και η ΕΛΣΤΑΤ.
Παρά τις αντίξοες συνθήκες στο μέτωπο των διεθνών τιμών, και ταυτόχρονα με τις τάσεις που διαμορφώνονται στην ελληνική αγορά, η πρωτοβουλία μας για μειώσεις τιμών και απορρόφηση της αύξησης του ΦΠΑ σε βασικές κατηγορίες αγαθών πρώτης ανάγκης, συνεχίζεται σε περίπου 2.500 προϊόντα και διευρύνεται και σε άλλες κατηγορίες αγαθών. Η 2η φάση προσέγγισης των μεγάλων εταιριών (λιανεμπορικών και προμηθευτικών) της αγοράς και διεύρυνσης της πρωτοβουλίας και σε άλλους κλάδους βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.
H πρωτοβουλία μας για μειώσεις τιμών και απορρόφηση της αύξησης του ΦΠΑ σε βασικές κατηγορίες αγαθών πρώτης ανάγκης, συνεχίζεται σε περίπου 2.500 προϊόντα και διευρύνεται και σε άλλες κατηγορίες αγαθών. Η 2η φάση προσέγγισης των μεγάλων εταιριών (λιανεμπορικών και προμηθευτικών) της αγοράς και διεύρυνσης της πρωτοβουλίας και σε άλλους κλάδους βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.
Είναι προς τιμήν των ελληνικών επιχειρήσεων που καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια, οι αυξήσεις των διεθνών τιμών, όπως και μεγάλο μέρος των φορολογικών αυξήσεων, φαίνεται ότι αφομοιώνονται σε μεγάλο βαθμό από τις επιχειρήσεις μας και δεν φτάνουν στον τελικό καταναλωτή, στις τελικές τιμές.
Και είναι κρίσιμη η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού καθώς τελικός αποδέκτης και ωφελούμενος αυτής της πτωτικής πορείας είναι ο ίδιος ο καταναλωτής που βλέπει βαθμιαία να βελτιώνεται η θέση του στην αγορά.
Καύσιμα
Σε ό,τι αφορά στη λιανική τιμή των υγρών καυσίμων, το 92-93% της τιμής είναι ανελαστικό, δηλαδή αφορά την τιμή διϋλιστηρίου και τους φόρους. Το υπόλοιπο 7% που είναι το περιθώριο κέρδους των εταιριών εμπορίας και των πρατηρίων παραμένει σταθερό από τον Οκτώβρη του 2009 μέχρι σήμερα. Συνεπώς τα περιθώρια κέρδους για τις εταιρίες είναι αμετάβλητα και δεν σημειώνεται κερδοσκοπία στην αγορά.
Σε ό,τι αφορά την πολιτική μας για την αγορά καυσίμων η πολιτική μας συνοψίζεται στο τρίπτυχο: εντατικοί έλεγχοι – εξορθολογισμός της αγοράς – ενημέρωση των καταναλωτών
Στο κομμάτι των ελέγχων, κινηθήκαμε γρήγορα και αποφασιστικά, αυστηροποιήσαμε το νομικό πλαίσιο και πλέον η αγορά γνωρίζει πως, όποιος κλέβει, συλλαμβάνεται και του αφαιρείται η άδεια.
Στο κομμάτι των ελέγχων, κινηθήκαμε γρήγορα και αποφασιστικά, αυστηροποιήσαμε το νομικό πλαίσιο και πλέον η αγορά γνωρίζει πως, όποιος κλέβει, συλλαμβάνεται και του αφαιρείται η άδεια.
Με την ίδια αποφασιστικότητα κινούμαστε και στο μείζον ζήτημα της εγκατάστασης συστημάτων εισροών-εκροών στο σύνολο της αγοράς καυσίμων. Πρόκειται για μια θεμελιώδη παρέμβαση που καμία άλλη κυβέρνηση δεν έχει επιχειρήσει στο παρελθόν.
Τέλος, εξίσου σημαντική για την ορθή λειτουργία της αγοράς, είναι και η ύπαρξη καταναλωτικής συνείδησης. Πέρα από την ενημέρωση του πολίτη από το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων, υλοποιούμε τεχνική εφαρμογή, που δίνει τη δυνατότητα στον καταναλωτή να ενημερώνεται με SMSγια τις χαμηλότερες τιμές των πρατηρίων στην περιοχή που κινείται και με πλοήγηση στο παρατηρητήριο τιμών με κινητά τηλέφωνα τρίτης γενιάς.
Με την ίδια αποφασιστικότητα κινούμαστε και στο μείζον ζήτημα της εγκατάστασης συστημάτων εισροών-εκροών στο σύνολο της αγοράς καυσίμων. Πρόκειται για μια θεμελιώδη παρέμβαση που καμία άλλη κυβέρνηση δεν έχει επιχειρήσει στο παρελθόν.
Τέλος στο ίδιο πλαίσιο, προχωρούμε με ανάρτηση των τιμών για τα 3 επόμενα πρατήρια στην Αττική Οδό, ώστε κάθε οδηγός να γνωρίζει εκ των προτέρων τι επιλογές έχει. Η Αττική οδός συμφώνησε να διασυνδέσει τους πίνακές της με το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων.
Μια ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική ανταγωνισμού
Ενεργοποίηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού προς κλάδους/αγορές με στρεβλή λειτουργία του Ανταγωνισμού και υψηλά επίπεδα τιμών
Eξίσου σημαντική για την ορθή λειτουργία της αγοράς, είναι και η ύπαρξη καταναλωτικής συνείδησης. Yλοποιούμε τεχνική εφαρμογή, που δίνει τη δυνατότητα στον καταναλωτή να ενημερώνεται με SMS για τις χαμηλότερες τιμές των πρατηρίων στην περιοχή που κινείται και με πλοήγηση στο παρατηρητήριο τιμών με κινητά τηλέφωνα τρίτης γενιάς.
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα αποτελεί από εδώ και μπρος το κατεξοχήν εργαλείο παρέμβασης στη λειτουργία της αγοράς με στόχο την εξυγίανσή της και την αποτελεσματική αντιμετώπιση φαινομένων καρτελοποίησης, κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης, κ.ο.κ. Με την αδιαμφισβήτητη θεσμική ενίσχυση που της παρέχουμε με το ν/σ που ψηφίζουμε σε λίγες μέρες στη Βουλή, η Ε.Α. θα διαθέτει πλέον μια υπεροπλία δυνάμεων καθώς και την αναγκαία ανεξαρτησία, ώστε να παρεμβαίνει δυναμικά στην αγορά, ακόμη και «καταδρομικά» όπου χρειάζεται. Προτεραιότητα της Επιτροπής θα είναι η καθημερινότητα του έλληνα καταναλωτή.
Υπάρχουν κατηγορίες αγαθών που καταγράφονται πολύ υψηλά ποσοστά συγκέντρωσης και αντίστοιχα αδικαιολόγητα υψηλές τιμές. Αναμένουμε αποφάσεις για την καταπολέμηση ολιγοπωλίων και μονοπωλιακών πρακτικών.
Προχωρούμε με ανάρτηση των τιμών για τα 3 επόμενα πρατήρια στην Αττική Οδό, ώστε κάθε οδηγός να γνωρίζει εκ των προτέρων τι επιλογές έχει. Η Αττική οδός συμφώνησε να διασυνδέσει τους πίνακές της με το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων.
Αδικαιολόγητες τιμές όμως υπάρχουν και στα πρατήρια υγρών καυσίμων στις εθνικές οδούς. Που αποτελούν μία ιδιαίτερη περίπτωση κλειστής αγοράς με ειδικούς όρους διαμόρφωσης τιμών. Καλώ, λοιπόν δημόσια, τις επιχειρήσεις λιανικής πώλησης που δραστηριοποιούνται στους κλειστούς αυτοκινητόδρομους να μειώσουν άμεσα τις τιμές τους, διότι διαφορετικά σε λίγες μέρες θα αναγκαστούμε να λάβουμε πολύ σκληρές αποφάσεις, οι οποίες στηρίζονται στο νόμο με την επιβολή ανώτατων τιμών διότι παρατηρείται εξαιτίας της μορφής των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί μεταξύ παραχωρησιούχων και λιανοπωλητών, φαίνεται ότι υπάρχει μία σειρά από στρεβλώσεις από τις οποίες δεν είμαστε διατεθειμένοι να ανεχθούμε άλλο. Οι τιμές στις οποίες πωλούνται τα καύσιμα στην Εθνική Οδό – κυρίως στην ΠΑΘΕ – αλλά και σε άλλους αυτοκινητόδρομους είναι αδικαιολόγητα υψηλές. Σε λίγες ημέρες λοιπόν θα πρέπει να υπάρξει συμμόρφωση διότι διαφορετικά θα προβούμε σε νόμιμες ενέργειες και νόμιμες αποφάσεις ούτως ώστε οι τιμές των καυσίμων στις περιοχές αυτές να μειωθούν σημαντικά.
H Επιτροπή Ανταγωνισμού θα διαθέτει πλέον μια υπεροπλία δυνάμεων καθώς και την αναγκαία ανεξαρτησία, ώστε να παρεμβαίνει δυναμικά στην αγορά, ακόμη και «καταδρομικά» όπου χρειάζεται. Προτεραιότητα της Επιτροπής θα είναι η καθημερινότητα του έλληνα καταναλωτή.
Επιπλέον, η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν θα είναι μόνη της στην προσπάθεια ανάπτυξης του ανταγωνισμού στην Ελλάδα. Αναδιοργανώνουμε την υπηρεσία Εποπτείας Αγοράς και συστήνουμε νέα Διεύθυνση Ανάλυσης Συνθηκών Αγοράς και Ανταγωνιστικότητας.
Η Διεύθυνση αυτή θα είναι επιφορτισμένη με την παρακολούθηση οικονομικών μεγεθών της αγοράς, την κωδικοποίηση στοιχείων που συλλέγονται από άλλες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και την διενέργεια κλαδικών μελετών. Η νέα Διεύθυνση θα έχει ρόλο επικουρικό και συμπληρωματικό της Επιτροπής. Δεν είναι αρμόδια για την τήρηση του νόμου περί ανταγωνισμού ούτε για την επιβολή προστίμων σχετικών με αυτόν. Είναι όμως αρμόδια για τη μελέτη και εποπτεία της αγοράς, τη συλλογή και επεξεργασία στοιχείων και τη συνδρομή προς την Επιτροπή, όταν της ζητηθεί.
Άρση επιχειρηματικών εμποδίων, μείωση του διοικητικού βάρους, και αναθεώρηση Αγορανομικών Διατάξεων
Το ελληνικό κράτος ακόμη και σήμερα αντιμετωπίζει την επιχειρηματικότητα με καχυποψία, διοικητικές ρυθμίσεις που προκαλούν περιττούς περιορισμούς στην άσκηση της εμπορικής δραστηριότητας και ταυτόχρονα σημαντικό οικονομικό κόστος στη λειτουργία των επιχειρήσεων.
Πρέπει όλοι να αντιληφθούμε πως τα υψηλά επίπεδα τιμών σε αρκετές κατηγορίες προϊόντων είναι και αποτέλεσμα κρατικών παρεμβάσεων. Και αυτές θα τις εξετάσουμε μία προς μία προκειμένου αφενός να μειώσουμε το διοικητικό κόστος των επιχειρήσεων, να ενισχύσουμε πιο ανταγωνιστικές συμπεριφορές μεταξύ των παικτών της αγοράς και ριζική αλλαγή του τρόπου με τον οποίο διαμορφώνεται σήμερα η τιμολογιακή πολιτική των ελληνικών επιχειρήσεων.
Ένα σημαντικό βήμα προς την ανατροπή αυτής της εδραιωμένης κατάστασης θα γίνει καταρχήν με την αλλαγή του πλαισίου λειτουργίας των κεντρικών αγορών Αθήνας και Θεσσαλονίκης, που προωθούμε το αμέσως προσεχές διάστημα. Θέλουμε να δημιουργήσουμε σύγχρονες αγορές που δεν θα συγκεντρώνουν πια καχεκτικές επιχειρήσεις και παρασιτικές δραστηριότητες, αλλά θα δίνουν έδαφος στην υγιή και ανταγωνιστική επιχειρηματικότητα. Προχωράμε άμεσα σε σχετική μελέτη από ανεξάρτητο σύμβουλο για την αξιοποίηση των αγορών.
Λαϊκές Αγορές: στόχος μας είναι η ενίσχυση του ανταγωνισμού, η δημιουργία σύγχρονων επιχειρηματικών πάρκων τροφίμων με διεθνή εμβέλεια και εξωστρεφή προσανατολισμό. Για αυτό καλούμε τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εκεί να καταργήσουμε τους περιορισμούς που ισχύουν για την άσκηση του χονδρεμπορίου γύρω από αυτές.
Στόχος μας είναι η ενίσχυση του ανταγωνισμού, η δημιουργία σύγχρονων επιχειρηματικών πάρκων τροφίμων με διεθνή εμβέλεια και εξωστρεφή προσανατολισμό. Για αυτό καλούμε τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εκεί να καταργήσουμε τους περιορισμούς που ισχύουν για την άσκηση του χονδρεμπορίου γύρω από αυτές.
Στη λογική της απλοποίησης και μείωσης των διοικητικών βαρών που επιβάλλει το κράτος στις επιχειρήσεις, επεξεργαζόμαστε δύο επιπλέον σημαντικές παρεμβάσεις που θα ενισχύσουν την επιχειρηματικότητα και μειώσουν σημαντικά τις επιβαρύνσεις που προκαλεί η επαφή της με τη Διοίκηση.
Πολύ σύντομα, στις αρχές Απριλίου, γίνεται πραγματικότητα η Υπηρεσία Μιας Στάσης για τη σύσταση επιχειρήσεων. Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική διοικητική καινοτομία που θα αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει η ελληνική διοίκηση τον επιχειρηματία, χωρίς να άγεται και να φέρεται από υπηρεσία σε υπηρεσία. Ταυτόχρονα και πέρα από την εξοικονόμηση χρόνου, οι υπηρεσίες μιας στάσης θα μειώσουν σημαντικά και το κόστος με όλα τα σχετικά τέλη που αναγκάζεται να πληρώσει κάθε επιχειρηματίας.
Πέρα από την εξοικονόμηση χρόνου, οι υπηρεσίες μιας στάσης θα μειώσουν σημαντικά και το κόστος με όλα τα σχετικά τέλη που αναγκάζεται να πληρώσει κάθε επιχειρηματίας.
Επιπλέον, μέσα από ένα καλά επεξεργασμένο σχέδιο δράσης που θα περιλαμβάνει σημαντικές οριζόντιες διυπουργικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, το οποίο θα σας ανακοινώσω εντός του επόμενου μήνα, θα αρθούν πολλά και σημαντικά εμπόδια που θέτει σήμερα το ελληνικό κράτος σε έναν επιχειρηματία.
Επίσης, απλοποιούμε και εκσυγχρονίζουμε το θεσμικό πλαίσιο για το λιανεμπόριο προς όφελος του ανταγωνισμού και του τελικού καταναλωτή. Για παράδειγμα, είναι εξωφρενικό ένα νέο ζευγάρι μέσα στην κρίση να πληρώνει το βρεφικό γάλα το οποίο σήμερα διατίθεται αποκλειστικά στα φαρμακεία προς 26 ευρώ, ενώ μπορεί να πληρώνει το μισό, σε ένα σούπερ μάρκετ. Οι παρεμβάσεις μας λοιπόν στο λιανεμπόριο έχουν τέτοιο ακριβώς χαρακτήρα και στοχεύουν στην ενίσχυση τόσο του υγιούς ανταγωνισμού όσο και του εισοδήματος των καταναλωτών.
Μέσα από ένα καλά επεξεργασμένο σχέδιο δράσης που θα περιλαμβάνει σημαντικές οριζόντιες διυπουργικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, το οποίο θα σας ανακοινώσω εντός του επόμενου μήνα, θα αρθούν πολλά και σημαντικά εμπόδια που θέτει σήμερα το ελληνικό κράτος σε έναν επιχειρηματία.
Επειδή βέβαια η αγορά είναι μια αλυσίδα, πιστεύω ακράδαντα πως το όφελος από μια θετική παρέμβαση του κράτους πρέπει να διαχέεται και να επιμερίζεται δίκαια και στους υπόλοιπους κλάδους. Και επειδή όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι το ζήτημα της ρευστότητας σήμερα για όλους τους παραγωγικούς φορείς της οικονομίας μας, είναι μια καλή ευκαιρία σήμερα να στείλω ένα μήνυμα. Μήνυμα προς στο λιανεμπόριο (που διαθέτει ρευστότητα) ότι η έγκαιρη εξόφληση των προμηθευτών είναι συμπεριφορά υπεύθυνη, οικονομικά επιβεβλημένη και κοινωνικά δίκαιη σε αυτήν τη συγκυρία.
Ταυτόχρονα εξετάζουμε σημείο προς σημείο έναν ιδιαίτερα παρωχημένο αγορανομικό κώδικα. Η αγορανομική λογική, μια λογική του περασμένου αιώνα που μας έρχεται από την εποχή της διατίμησης, και ο αγορανομικός κώδικας που αποτελεί νομοθέτημα του 1946, δεν ανταποκρίνονται πλέον στις ανάγκες μιας σύγχρονης οικονομίας.
Απλοποιούμε και εκσυγχρονίζουμε το θεσμικό πλαίσιο για το λιανεμπόριο προς όφελος του ανταγωνισμού και του τελικού καταναλωτή. Για παράδειγμα, είναι εξωφρενικό ένα νέο ζευγάρι μέσα στην κρίση να πληρώνει το βρεφικό γάλα το οποίο σήμερα διατίθεται αποκλειστικά στα φαρμακεία προς 26 ευρώ, ενώ μπορεί να πληρώνει το μισό, σε ένα σούπερ μάρκετ.
Το αμέσως προσεχές διάστημα προχωράμε σε αναθεώρηση αρκετών διατάξεων, που είτε έχουν περιπέσει σε αχρηστία, ωστόσο διατηρούνται σε ισχύ, είτε δημιουργούν στρεβλώσεις στην αγορά και τη λειτουργία του ανταγωνισμού.
Για παράδειγμα, αναφέρω τη διάταξη που προβλέπει τη θέσπιση περιθωρίων κέρδους στα οπωροκηπευτικά. Είναι μια διάταξη που αποδεδειγμένα οδηγεί σε υπερτιμολογήσεις, φοροδιαφυγή, στρεβλώσεις και αύξηση της τελικής τιμής των προϊόντων σε βάρος των καταναλωτών και όφελος των μεσαζόντων. Αντ’ αυτών, και προκειμένου η Πολιτεία να ελέγχει πραγματικά και τα επίπεδα τιμών αλλά και την πραγματική ποιότητα των οπωροκηπευτικών προϊόντων θεσπίζουμε συστήματα ιχνηλασιμότητας των συγκεκριμένων αγαθών.
Τα συστήματα θα παρακολουθούν πραγματικά από το χωράφι έως το ράφι την πορεία κάθε παρτίδας οπωροκηπευτικών, ώστε και ο παραγωγός να είναι σε θέση να αναβαθμίσει ποιοτικά το προϊόν του και ο τελικός καταναλωτής να γνωρίζει τι ακριβώς αγοράζει και αν είναι δίκαιη η τιμή που πληρώνει γι΄αυτό.
H διάταξη που προβλέπει τη θέσπιση περιθωρίων κέρδους στα οπωροκηπευτικά αποδεδειγμένα οδηγεί σε υπερτιμολογήσεις, φοροδιαφυγή, στρεβλώσεις και αύξηση της τελικής τιμής των προϊόντων σε βάρος των καταναλωτών και όφελος των μεσαζόντων. Αντ’ αυτών, και προκειμένου η Πολιτεία να ελέγχει πραγματικά και τα επίπεδα τιμών αλλά και την πραγματική ποιότητα των οπωροκηπευτικών προϊόντων θεσπίζουμε συστήματα ιχνηλασιμότητας των συγκεκριμένων αγαθών.
Άλλο παράδειγμα είναι η υποβολή κοστολογικών στοιχείων από τις επιχειρήσεις. Η περίπλοκη και άδικη διοικητική διαδικασία που επιβάλλει η σχετική ρύθμιση συμβάλει και αυτή σε πλασματικά επίπεδα τελικών τιμών για τους καταναλωτές σε βάρος του ανταγωνισμού και του οικογενειακού προϋπολογισμού.
Δράση για την τόνωση των εμπορικών κέντρων των πόλεων
Τέλος, σχεδιάζουμε δράση για την τόνωση της αγοράς με τη δημιουργία “Ανοιχτών Εμπορικών Κέντρων” σε κάθε πόλη. Θέλουμε να αναδείξουμε τα ιστορικά εμπορικά κέντρα των πόλεων αλλά και τις εμπορικές επιχειρήσεις της ευρύτερης εμπορικής περιοχής σε ενιαία κέντρα με δυνατότητες που συνδυάζουν το πολιτιστικό ενδιαφέρον με την ψυχαγωγία, το αγοραστικό όφελος και την ποιοτική εξυπηρέτηση των πολιτών.
Υπάρχουν ιδέες και ενδιαφέρον από τον εμπορικό κόσμο και είναι καιρός να πάψουμε να λειτουργούμε αποσπασματικά. Εμείς θα σταθούμε δίπλα τους για να βρούμε δημιουργικούς τρόπους να γίνουν οι αγορές μας σύγχρονες και ελκυστικές στους πολίτες. Συντονιστικό ρόλο στην προσπάθεια θέλουμε να έχουν οι εμπορικοί σύλλογοι και η αυτοδιοίκηση.
H υποβολή κοστολογικών στοιχείων από τις επιχειρήσεις είναι μια περίπλοκη και άδικη διοικητική διαδικασία και συμβάλει σε πλασματικά επίπεδα τελικών τιμών για τους καταναλωτές σε βάρος του ανταγωνισμού και του οικογενειακού προϋπολογισμού.
Αυτό λοιπόν είναι το γενικό πλαίσιο της πολιτικής μας για την αγορά και τον ανταγωνισμό. Είναι μια ατζέντα που ξεκινάμε να υλοποιούμε από τον επόμενο μήνα με στόχο την ολοκλήρωσή της μέχρι τα τέλη του 2011.
Τέλος, μια πολύ σημαντική παράμετρος των δημόσιων οικονομικών είναι οι δημόσιες προμήθειες. Για την πολιτική μας για τις δημόσιες συμβάσεις θα σας κάνει μια σύντομη παρουσίαση ο συνάδελφός μου κ. Ρόβλιας.
To γενικό πλαίσιο της πολιτικής μας για την αγορά και τον ανταγωνισμό είναι μια ατζέντα που ξεκινάμε να υλοποιούμε με στόχο την ολοκλήρωσή της μέχρι τα τέλη του 2011.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της τοποθέτησης του υφυπουργού, Ντίνου Ρόβλια:
Θα ήθελα κι εγώ με τη σειρά μου να αναφερθώ σε σημαντικές δράσεις που έχουμε αναλάβει για την ενίσχυση των επιχειρήσεων, σε ένα περιβάλλον κρίσης και ύφεσης.
Θέλουμε να βοηθήσουμε έμπρακτα την ελληνική αγορά και τις επιχειρήσεις να διανύσουν τη δύσκολη περίοδο της κρίσης με περισσότερη ασφάλεια, ώστε, όταν βγουν από αυτή να είναι σε θέση να είναι πραγματικά δυναμικές και ανταγωνιστικές.
Για το λόγο αυτό αλλάζουμε την προ-πτωχευτική διαδικασία αίροντας αγκυλώσεις του ισχύοντος πλαισίου, που αντί να απομακρύνουν την πτώχευση σαν ενδεχόμενο, την έκαναν μάλλον πιο πιθανή, λόγω των παράλογων ρυθμίσεων που επέβαλαν.
Με την προτεινόμενη θεσμική ρύθμιση αντικαθίσταται το έκτο κεφάλαιο του Ν.3588/2007 (Πτωχευτικός Κώδικας) και αναμορφώνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να δίνεται μια πραγματική δεύτερη ευκαιρία στις επιχειρήσεις που για οποιονδήποτε λόγο βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία.
Εισάγουμε με ουσιαστικό τρόπο την προ-πτωχευτική διαδικασία εξυγίανσης μιας επιχείρησης και ενισχύουμε τη δυνατότητα διάσωσής της, πριν επέλθει η περίοδος πτώχευσης που σημαίνει και την αυτόματη απαξίωσή της.
Μέχρι σήμερα ήταν υποχρεωτική και δεσμευτική η ομοφωνία όλων των πιστωτών για τη διάσωση της επιχείρησης και τον διακανονισμό των χρεών της. Τώρα, καταργείται η υποχρεωτική συναίνεση όλων των πιστωτών και μπορούν μόνο εκείνοι που το επιθυμούν, να προχωρήσουν σε συμφωνία εξυγίανσης με την επιχείρηση.
Το όφελος είναι σημαντικό καθώς:
  1. Διασώζονται θέσεις εργασίας τόσο στην ίδια την επιχείρηση, όσο και σε άλλες επιχειρήσεις (προμηθευτές, εμπορικούς αντιπροσώπους κλπ.) που συναλλάσσονται με αυτήν.
  2. Δεν χάνεται η άυλη αξία της επιχείρησης και δεν διακόπτεται η παραγωγική της δραστηριότητα.
  1. Η διάσωση επιχειρήσεων μπορεί να βοηθήσει και στην προσέλκυση επενδύσεων, αφού μπορεί να είναι ελκυστικότερο για τον επενδυτή να ξεκινήσει την επένδυσή του με βάση μια υφιστάμενη επιχείρηση που χρειάζεται ρευστότητα για να διασωθεί και να αναπτυχθεί, παρά να ξεκινήσει από το μηδέν.
Δεν μας ενδιαφέρει ωστόσο μόνο η διάσωση επιχειρήσεων που κινδυνεύουν από χρεωκοπία. Αντίστοιχα μεγάλο είναι το ενδιαφέρον μας και για την ήπια αναδιάρθρωση της ελληνικής αγοράς, μέσα από πολιτικές ενισχύσεων που θα οδηγήσουν σε πιο ανταγωνιστικές ελληνικές επιχειρήσεις.
Γι’ αυτό το σκοπό σχεδιάζουμε και υλοποιούμε στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, του νέου Επενδυτικού και του ΕΤΕΑΝ, 4 στοχευμένες δράσεις ενισχύσεων για το εμπόριο που θα εστιάζουν στη μείωση του κόστους των επιχειρήσεων, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους και ταυτόχρονα την ανάπτυξη κρίσιμων συνεργειών μεταξύ τους με όλα τα πιθανά οφέλη που μια τέτοια πρακτική μπορεί να συνεπάγεται.
Στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, του νέου Επενδυτικού και του ΕΤΕΑΝ, τέσσερις στοχευμένες δράσεις ενισχύσεων για το εμπόριο που θα εστιάζουν στη μείωση του κόστους των επιχειρήσεων, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους και ταυτόχρονα την ανάπτυξη κρίσιμων συνεργειών μεταξύ τους με όλα τα πιθανά οφέλη που μια τέτοια πρακτική μπορεί να συνεπάγεται.
Συγκεκριμένα σχεδιάζουμε τα ακόλουθα:
1. Δράση εξορθολογισμού και μείωση κόστους της εφοδιαστικής αλυσίδας των ΜΜΕ
Το ελληνικό εμπόριο δεν έχει πετύχει ακόμη την αναγκαία μείωση κόστους στην εφοδιαστική του αλυσίδα μέσω της χρήσης σύγχρονων πληροφοριακών συστημάτων. Η δράση αυτή αφορά συνεπώς στην ενίσχυση επιχειρήσεων για την Ανάπτυξη και Υλοποίηση Ολοκληρωμένων Πληροφοριακών Συστημάτων Εφοδιαστικής Αλυσίδας με στόχο τη μείωση κόστους διαχείρισης εφοδιαστικής αλυσίδας, καλύτερη εξυπηρέτηση πελάτη/καταναλωτή και αύξηση ανταγωνιστικότητας.
Οι επεμβάσεις του προγράμματος θα γίνονται στο σύνολο των παραμέτρων της εφοδιαστικής αλυσίδας: Ι. Τροφοδοσία, ΙΙ. Αποθήκευση, ΙΙΙ. Φυσική Διανομή, IV. Εξυπηρέτηση Πελάτη, αλλά και στις Οριζόντιες Δράσεις που διέπουν όλα τα κυκλώματα της εφοδιαστικής αλυσίδας. Οι επιχειρήσεις που σχεδιάζεται να ενισχυθούν είναι οι: Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του Εμπορίου και επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες Εφοδιαστικής Αλυσίδας στον τομέα των καταναλωτικών αγαθών (Fast Moving Consumer Goods) και λειτουργούν είτε ως ενδιάμεσοι κρίκοι εφοδιαστικής αλυσίδας & της αλυσίδας εξυπηρέτησης, ειδικοί συνεργάτες καθώς και επιχειρήσεις τελικής διανομής.
2. Προετοιμασία για την ανάπτυξη συνεργιών και επέκταση των δικτυώσεων βιομηχανίας – εμπορίου – υπηρεσιών (clustering)
Η δύναμη και η ανταγωνιστικότητα θα έρθει μέσα από τις συνέργειες. Αυτή είναι μια αναγκαία συνθήκη που διέπει το σύνολο της αναπτυξιακής μας στρατηγικής. Σχεδιάζουμε ειδική δράση ενίσχυσης των clusters μεταξύ εμπορικών ΜμΕ με στόχο τη δημιουργία δικτύων αγορών και δικτύων πωλήσεων εντός και εκτός Ελλάδας.
Σχεδιάζουμε ειδική δράση ενίσχυσης των clusters μεταξύ εμπορικών ΜμΕ με στόχο τη δημιουργία δικτύων αγορών και δικτύων πωλήσεων εντός και εκτός Ελλάδας.
Θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα σε μικρές επιχειρήσεις να συμπεριφέρονται σαν μεγάλες, αποκτώντας πρόσβαση σε πόρους που δεν θα μπορούσαν από μόνες τους να αποκτήσουν πχ. Υποδομές, εργαζομένους, προμηθευτές κλπ.
3. Δημιουργία Προτύπου Εμπορικού Σήματος Ποιότητας
Στοχεύουμε να θεσπίσουμε ένα σήμα ποιότητας για τις εμπορικές επιχειρήσεις, που εμπορεύονται προϊόντα ποιοτικά, έχουν υψηλό επίπεδο παρεχομένων υπηρεσιών προς τους καταναλωτές, έχουν ποιοτικές διαδικασίες λειτουργίας και ταυτόχρονα έχουν υιοθετήσει οικολογικές πρακτικές.
Βασική επιδίωξη είναι το σήμα να αποτελέσει κίνητρο για τις επιχειρήσεις να αναπτύξουν υψηλό επίπεδο ποιότητας παροχής υπηρεσιών προς τους καταναλωτές, να υιοθετήσουν οικολογικές εμπορικές πρακτικές και να εναρμονιστούν με την ισχύουσα εθνική και Κοινοτική νομοθεσία.